Mest læste
[Filosofi, kultur og samfundsessay]

1 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Digitale medier, kompetencer og dannelse
2 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Jobs Bog
3 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Hvorfor tager Roman Jakobson fejl?
4 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Den naturgivne magt i menneskets hænder
5 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Livskvalitet, kultur og identitet
6 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Det idylliske Danmarks-billede er krakeleret
7 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Nietzsches filosofi
8 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Den danske hygge, krisen og demokratiet
9 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Det var en heltedåd
10 - Filosofi, kultur og samfundsessay
Danmarks Radio på vrangen

Reportage fra Vidensfestival 2017

- Reportage fra Vidensfestival

« Tilbage venstrestil icon lige marginer icon - icon + icon print icon

Lørdag den 4. marts 2017. Den Sorte Diamant læner sig overlegent ud mod kanalen, mens den bliver rusket godt igennem af blæst og regn. Inden for godter 600 veloplagte publikummer sig med 11 timers hardcore vidensformidling.

Magasinet Ræson har nemlig i samarbejde med Dansk Magisterforening og Det Kongelige Bibliotek blændet op for en perlerække af de dygtigste og mest begavede formidlere i Danmark. Interessen er enorm. Billetterne er blevet revet væk til det skøre arrangement, som trodser tidsåndens trang til hurtige tweets og bruger tid på oplæg, samtale og debat.

Manden i centrum er Ræsons chef, Clement Kjersgaard, der løbende kunne briefe de begejstrede tilhørere om, at Vidensfestival 2018 allerede har solgt knap 200 billetter – og det på trods af, at der endnu ikke er en eneste speaker på tavlen endnu! Han orkestrerer dagens program i afslappet og jovial facon. Tilsyneladende utrættelig og umættelig efter ny viden og nye debatter.

Vidensfestival er alle indlæg 30 minutter lange. Nogle oplægsholdere bruger alle minutterne på de velforberedte oplæg, mens andre giver plads til, at Kjersgaard kan grille dem med skarpe spørgsmål. Efter nogle oplæg åbnes der op for respons fra salen, og her bidrager mange med spørgsmål, kommentarer og kritik.

Særligt aktive er folk efter Rasmus Willigs indlæg om ”Afvæbnet kritik”, som han også har fået god omtale af i pressen. Her opsummerer Willig sin forskning, som viser, at ytringsfriheden (og andre grundlæggende frihedsrettigheder) er truet blandt offentlige ansatte, som bliver pålagt tavshed i forhold til kritik af ledelsen. En skoleleder er lodret uenig og så kører snakken. Et andet emne, som vækker folks polemiske gemyt er dobbeltforedraget om EU af Uffe Østergaard og Marlene Wind.

Emnerne spænder vidt fra tro, logik, Luther og runer til radikalisering, klimaforskning, lyrik og superstrengsteori. I pauserne disker DM op med kaffe og kage og emnerne bliver diskuteret lystigt i Diamantens flotte hall. Ræsonfolkene vimser rundt og sælger abonnementer og giver gaver væk, alt imens regnen tager til over kanalerne.

Det kan måske virke besynderligt, at Ræson, der er et udenrigspolitisk magasin, beskæftiger sig med vidensformidling på denne måde. For dagen handler ikke om videns rolle i samfundet – hverken globalt eller national. Det er rendyrket glæde over den svale fornemmelse at blive klogere. Og alle oplægsholderne gør det gratis, con amore.

Måske skal forklaringen alligevel søges i den rolle, som Ræson tildeler sig selv. At viden, debat og oplysning ikke er størrelser, der skal reserveres de få, nej, den skal frigives – sættes fri – så flere tager del i debatten og bliver robuste og engagerede borgere.

Vidensfestival er en kæmpe succes; men den er også overraskende. Et så ambitiøst koncept ville nok være svær at sælge for selv de dygtigste PR’ere, men Ræson tager handsken op og leverer et fabelagtigt flot show – i ordet bedste og mest opmuntrende forstand.

Allerede nu ser jeg frem til version 2018.

pil op